De hypotheekrente gaat omhoog, wat nu?

Door de verkiezingsoverwinning van Donald Trump in de Verenigde Staten ontstaat in Nederland een run op de laatste hypotheken met een extreem lage rente. De tarieven stijgen weer, maar bent u te laat als u nu niets doet?
 
De Hypotheekshop merkt in elk geval wel iets van het ’Trump-effect’, zo liet het vanochtend weten. Het aantal adviesaanvragen verdubbelde, mensen willen hun variabele rente vastzetten of eerder aan een nieuwe rentevaste periode beginnen.
 
Vooropgesteld: niemand weet helemaal zeker wat de hypotheekrente de komende weken gaat doen. Experts voorspellen een verdere stijging, maar de kapitaalrente, waarop de hypotheekrente voor een belangrijk deel wordt gebaseerd, beweegt alweer een andere kant op. Wie deze wil profiteren van de lage rente, kiest niettemin een prima moment uit.
 
Van variabel naar vast
De variabele rente ging de afgelopen week weer iets omlaag, maar het verschil met een vaste hypotheekrente is te verwaarlozen. Voor uw gemoedsrust is het misschien beter nu toe te slaan, maar denk daarbij aan een aantal zaken.
 
De belangrijkste daarvan is dat u bij een vaste rente niet meer onbeperkt boetevrij mag aflossen. Ook profiteert u niet meer van eventueel nog lagere rentes, en zijn er aan een overstap van variabel naar vast administratiekosten verbonden. Reken op enkele honderden euro’s.
 
Een nieuwe rentevaste periode
Veel huiseigenaren hebben hun hypotheekrente ooit op een heel schappelijk niveau vastgezet, krijgen over een paar jaar een nieuw aanbod van de bank, maar zien de lage rente van dit moment aan hun neus voorbijgaan.
 
 
Dat hoeft niet: de bank en u kunnen het hypotheekcontract openbreken en een nieuwe rentevaste periode beginnen. Of u kunt uw hypotheek oversluiten. Dat scheelt direct in de maandlasten, maar daar wil de bank ook iets voor terug. Om precies te zijn: de misgelopen rente-inkomsten.
 
Om die reden is het tussentijds aanpassen van de vaste rente geen goed idee als u toch al binnen een jaar een nieuw aanbod krijgt – zo snel zullen die rentes toch niet stijgen – of voor huiseigenaren die nog meer dan vijf jaar rentevast hebben te gaan. In dat laatste geval loopt de boeterente die de bank berekent wel erg in de papieren.
 
Zit u daartussenin: doe uw huiswerk goed, bereken de totale kosten in het geval u de rentevaste periode zou uitzitten, en hoe het zou lopen als de rente in die tijd naar een hoger niveau gaat. En praat erover met een hypotheekadviseur.
 
 
 
 
 
 
 
Bron de Telegraaf
 
 
 
 
 
 
 
 

 

   « Terug naar het nieuwsoverzicht

© 2018 123-lening.nl  -  Bezoekers online = 2